Placeren


Placeren
Door: Kitty Huijben
De militaire operatie van hospitality

“Nee, ik wil echt liever op de hoek zitten en niet middenin de zaal.”
“Ik wacht op een collega die nog even naar het toilet is.”
“Er is een stoel voor mij vrij gehouden.”
“Ik wil niet vooraan zitten…..”
Dit zijn veel voorkomende antwoorden wanneer een gast wordt verzocht plaats te nemen in de zaal.

1500 gasten in één speelkwartier
Placeren is afgeleid van het Franse woord placer en betekent ‘bezoekers de juiste plaats in de zaal wijzen’. Placeren lijkt eenvoudig, maar het is zo nu en dan een heuse militaire operatie. Zeker als je weet dat er 1500 gasten plaats gaan nemen in een zaal waar het aantal stoelen op is afgestemd. Deze militaire operatie dient vaak voltooid te worden in een kort tijdsblok wat we op de basisschool het ‘speelkwartier’ noemen.

‘Waar is de bezem?’
Voorafgaand aan placeren komt meestal ‘vegen’: Bezoekers verzoeken zich te verplaatsen naar het volgende programma onderdeel. Diverse nieuwkomers in ons team die de vraag krijgen om te gaan vegen, stelden de ‘beruchte’ vraag: “Waar kan ik de bezem vinden?”. Als grapje hebben we er weleens een aantal doorgestuurd om daadwerkelijk een bezem te gaan halen. Altijd kwamen ze met rode wangetjes terug.

Vegen doen wij vriendelijk, lachend maar ondertussen vragen we de bezoekers zeer dringend om zich naar de (theater)zaal of workshopzalen te begeven, omdat de spreker staat te popelen om van start te gaan. Opvallend feitje: per sector zit er een extreem verschil in de medewerking en krijgen we bijvoorbeeld 1000 zorgmedewerkers binnen 5 minuten, notarissen na 10 minuten en ondernemers na 15 minuten gemobiliseerd. Megafoons, belletjes, ‘gongen’, typetjes, álles wordt in de strijd gegooid om het proces te versnellen.

Elk nadeel heeft z’n voordeel
Dan in de zaal komend! Voor een spreker, opdrachtgever en de foto’s is het natuurlijk erg tof als de zaal volledig gevuld is en er op de eerste rijen ook iemand zit. Dit is voor ons altijd een doel en dat zal ons lukken ook. Voor het zover is hebben we koppen koffie bij de ingang moet tegenhouden, paden vrij moeten maken van gasten die deze blokkeren, slikken we commentaar weg, maar blijft het kicken als uiteindelijk iedereen zit en de militaire operatie gelukt is.

Het grote voordeel van placeren in Corona tijd is dat iedereen lekker ruim kan zitten en dat ze in tijdsblokken binnenkomen. Elk nadeel heeft z’n voordeel.

Corona maatregelen: niet leuk, wel nodig!
Door de Corona maatregelen wordt er een nieuwe werkwijze verwacht. Vraag jij je af hoe je het binnen jouw organisatie goed regelt en hoe je de gastvrijheid kunt behouden? Wij denken graag mee. Bel Kitty op 06-10940104.